Why data is (not) King

data comparison

Elämme maailmassa, jossa toimiston vanhapiikakin on kuullut termin Big Data. Vaikka suurin osa asiantuntijoista ei tiedäkään mitä Big Data on, ovat yritykset kuitenkin (onneksi) heränneet mittaamaan toimintojaan ja tuottamaan dataa. Data onkin tämän päivän viisasten kivi. Mitä data sitten oikeastaan on? Data on yksi- tai moniulotteisia arvoja moniulotteisemmasta todellisuudesta, toteutuneen verifiointia, tai tuttavallisemmin kuskin peräpeili.

Erittäin yleisiä datan sovelluksia ovat erilaiset analyysit. Jos otetaan esimerkki UX-designista, kaava on kutakuinkin seuraava:

  1. Tee kaksi erilaista versiota  “Osta nyt” -painikkeesta (A/B testi)
  2. Mittaa kumpi johtaa parempaan lopputulokseen
  3. Totea, että suurempi konversio on teräväkulmaisella painikkeella.

Kuten totesimme, data on menneen verifiointia. Iteratiivista eteenpäin käymistä. Datasta on kuitenkin erittäin vaikea tehdä projektioita, aivan kuten varjoista on erittäin vaikea päätellä varjon aiheuttajan todellista muotoa. Lisäksi kulunut sanonta “You get what you measure.” pitää valitettavan hyvin paikkansa. Behavioraalisen ja psykologisen taloustieteen edelläkävijä Dan Ariely tiivistää asian erinomaisesti Harvard Business Review:n kolumnissaan. Data siis auttaa sinua todentamaan nykyisen kehityksen oikean tai väärän suunnan. Se ei kerro, onko kehityksesi ylipäätään hedelmällistä. Alla oleva kuva havainnollistaa konseptin.

mountains of success

Kehityksen suunnasta riippumatta kaikella datalla, joka meillä on käytettävissä, on aina vain vaikeampi ja vaikeampi tehdä vääriä päätöksiä. Se tarkoittaa myös sitä, että kaikki tekevät samoja, datan johdattamia, “oikeita päätöksiä”. Nykyisessä järjestelmällisten business-prosessien maailmassa, jossa ihminen on datalle pelkkä välikäsi seuraavaan prosessiin, kokoukseen tai ohjelmaan, ei ole liikaa tilaa liikkua.

Kaikesta datasta huolimatta toistaiseksi yksikään tietokone ei ole tehnyt yhtäkään suurta innovaatiota. Tämän takia, ennen kuin mittaat ja teet johtopäätöksiä datasta, pyri varmistamaan, että kehityslinjasi on oikea. Siksi rohkaisenkin sinua, rakas lukija, sulkemaan excelisi, vetämään syvään henkeä ja avaamaan ikkunan intuitiollesi ja uusille ajatuksille.