Sampo Kirjarinta ilahduttaa X Headsin blogin lukijoita pohtimalla johtajuutta ja esimiestyötä.
Kasvaminen esimiehenä
Mennyt vuosi oli melkoista matalalentoa, loppurypistys opinnoissa, diplomityö 5S:stä Vianorille, valmistuminen ja melkoinen määrä muita haasteita liittyen muutosjohtamiseen, henkilöstöjohtamiseen, Leaniin ja Vianorin liiketoimintaan liittyen. Vuoden viimeisten päivien aikana teki hyvää pysähtyä miettimään kulunutta vuotta sekä sen aikana opittuja ja oivallettuja asioita. Haluan kelpo-tutalaisena kantaa korteni kekoon, jotta kaikkien uusien esimiesten ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Alla muutamia asioita, joita ei liian usein tule mietittyä.
Kun lähdet uuteen työpaikkaan esimieheksi ilman substanssiosaamista, sinulta vaaditaan kovan työn lisäksi melkoisen paljon oikeanlaista asennetta – positiivista asennetta. Itselleni edellä mainitut eivät olleet ongelmia, mutta jännitystekijänä olivat vanhat työntekijät, joiden luottamus muun organisaation luottamuksen lisäksi piti ansaita. Tehtävänanto ei ollut helppo, koska vanhimmat tiimin jäsenet olivat tehneet samaa työtä jo silloin, kun itse olin ala-asteella. Tutalaisena haaste oli kuitenkin helppo ottaa vastaan, koska opintojen aikana tiimityöskentely on keskeisessä roolissa lähes kaikilla kursseilla.
Oma johtamistapa muodostuu opittujen ja koettujen asioiden summasta. Joistain aiemmista työpaikoista olin jo oppinut sen miten ei tule johtaa, opintojen aikana muodostui käsitys useiden eri johtamisfilosofioiden keskeisistä asioista ja Vianorilla tehtäväkseni on jäänyt soveltaa aiemmin opittuja asioita käytännössä. Uutena esimiehenä tein jo lähdössä selväksi, että en ole tullut hakkaamaan muutoksia läpi management-by-perkele tyyppisesti sekä sen, että minä en ole se rautainen ydinliiketoiminnan ammattilainen vaan muut tiimiläiset ovat. Tehtäväni esimiehenä on ensisijaisesti luoda puitteet, joissa ammattilaiset voivat suoriutua tehtävistään mahdollisimman hyvin.
Lean-johtamisfilosofian tehokkuusajattelu ja jatkuva parantaminen ovat kulmakiviä, joiden päälle oma johtamiseni rakentuu. Liiketoimintaympäristössä muutos on jatkuvaa, jonka vuoksi muutos on nähtävä mahdollisuutena. Tämä pätee myös johtamiseen, sillä muutokset lähtevät ihmisistä, joiden esimies sinä olet. Kaikilla on omat hyvät ja huonot hetkensä. Muutosmatkalla esimies on se, joka omalla esimerkillään ja innostuksellaan saa asiat muuttumaan.
Ellinoora kiteyttää Leijonakuningas-kappaleessaan seuraavan: ”..jokainen on joskus luuseri, toiset vaan peittää sen paremmin.” Kaikki meistä tekevät virheitä, mutta todellista johtajuutta on nostaa käsi pystyyn virheen sattuessa ja kantaa vastuu. Tällä tavalla annat yhteisöllesi viestin, että kaikki tekevät virheitä. Kun virheitä sattuu, organisaation tulee oppia niistä, jotta samaa virhettä ei tehtäisi toista kertaa. Kun haluat muuttaa tiimisi huipputiimiksi, opettele kuuntelemaan. Kun lähdet muutosmatkalle, se vaatii tiimin jäsenten osallistamista muutokseen, jotta parhaat käytännöt löytyvät. Muutosideat tulevat useimmiten tiimin jäseniltä, jonka jälkeen täytäntöönpano toteutetaan yhdessä. Pienilläkin muutoksilla voi saada paljon hyvää aikaan. Kun saat ensimmäisen positiivisen muutoksen tehtyä, jonka kaikki tiimin jäsenet tunnustavat, on kipinä muutosmatkalle sytytetty. Tämän jälkeen tehtäväsi helpottuu ja voit parhaassa tapauksessa jatkuvan kannustamisen lomassa nauttia muutosmatkasta ja ihailla minkälaisten ammattilaisten kanssa olet päässyt työskentelemään.
Kuva 1. Vaikuttamisen kehä
Yksi omaan johtamistapaani merkittävästi vaikuttanut johtamisen työkalu on kehä (Kuva 1). Kiteytettynä: Keskity niihin asioihin, joista pystyt päättämään ja joihin pystyt vaikuttamaan. Optimoi ne asiat, joista et pysty päättämään, mutta pystyt vaikuttamaan. Älä vaivaa päätäsi niillä asioilla, joista et pysty päättämään ja johon et pysty vaikuttamaan. Kun sisäistät tämän ajattelumallin, aikaa jää enemmän sellaiseen toimintaan joka lisää arvoa joko sinulle tai tiimillesi.
Sampo Kirjarinta
Toimipaikan päällikkö, Vianor Rovaniemi, 12 alaista ikähaarukassa 25-55 vuotta.