Urasuunnitelma – Miltä näyttää minun reitti kohti unelmia?

Näin juhannuksen kynnyksellä ihmiset pääsevät pitemmille vapaille, jolloin aivot saavat relata. Silloin aivokapasiteettia vapautuu tavallista enemmän muillekin kuin arkisille asioille ja sille normaalille niin kutsutulle oravanpyörälle. Saattaa tulla miettineeksi omaa elämää ja tavoitteita. Ehkä tulee jutusteelleksi illan päälle juhannusvieraiden kanssa kaikesta maan ja taivaan väliltä ja samalla miettineeksi omaa elämää. Tai sitten ei. Vaikka juhannus menisi railakkaasti festareilla tai ei muuten vain tule miettineeksi omia tavoitteita ja suunnitelmia, niin onneksi tämä aihe on ajankohtainen milloin tahansa.

Kyseessä on siis uran suunnittelu. Siis mikä? Kuinka tylsältä, aikuiselta ja jopa turhalta se kuulostaakaan? Eihän sitä tiedä missä on viiden vuoden päästä – tai edes kahden vuoden päästä. Suunnitteluhan vain pilaa vapaan sielun vaeltamisen ja tekee elämästä tylsempää.

On kuitenkin totta, että unelmia ja tavoitteita on helpompi saavuttaa, kun tietää edes jollakin tavalla missä haluaa urallaan olla seuraavan kahden, viiden tai kymmenen vuoden päästä. Kun on asettanut ja suunnitellut päämäärät tulevaisuuteen, alkaa ymmärtää mitä tulisi tehdä unelmien saavuttamiseksi ja osaa asettaa itselleen välitavoitteita. Nämä päämäärät varmasti muuttuvat ainakin osittain matkan varrella. Mutta ei juututa siihen nyt.

Väitän, että jokaisen tulisi tehdä viiden ja kymmenen vuoden urasuunnitelma. Paperille. Uskottavuuteni ehkä kärsii, mutta itsellänikin on vielä kesken suunnitelman siirto paperille. Oletpa vielä koulunpenkillä,  juuri uran aloittanut tai pitkän linjan ammattilainen, niin painotan pitkän tähtäimen suunnitelman tärkeyttä oman uran kannalta. Koulunpenkillä urasuunnitelman tekeminen voi tuntua kaukaiselta ja hankalalta, mutta se kannattaa. Tai pitkän linjan ammattilaisesta voi tuntua turhalta, että mihin sitä enää tässä vaiheessa tarvitsee. Väitän, että se kuitenkin kannattaa.
Uran suunnittelusta on useita hyötyjä. Ensinnäkin, itselle alkaa selkeytyä, mitä haluaa tulevaisuudessa oikeasti tehdä ja mitä se vaatii. Toiseksi, tiedostamattaan omien tavoitteiden ja unelmien ymmärtäminen alkaa vaikuttaa toimintaan. Saattaa ehkä huomata kursseja tai työpaikkoja, joita et ilman suunnitelman tekemistä olisi huomannut, vaikka ne auttavat eteenpäin matkalla kohti unelmaa. Omien unelmien tunnistaminen ja tiedostaminen auttaa varmasti myös päätöksenteossa. Jos tulee tilanne eteen, jossa pitää valita minkä työtarjouksen ottaa vastaan, voi päätöksenteko olla helpompaa, kun miettii omaa urasuunnitelmaa. Näiden lisäksi, on helpompaa asettaa itselleen välitavoitteita, jotka tuntuvat realistisilta ja saavutettavilta. Välitavoitteethan tunnetusti vievät eteenpäin kohti päämääriä ja unelmia. Eli urasuunnitelman tekemisen suurimmat hyödyt ovat omien unelmien ja päämäärien tunnistaminen ja tiedostaminen, joiden myötä helpommin alkaa mennä pienin askelin kohti päämäärää.

Business Idea, Planning, Business Plan, Business

Lähde: https://pixabay.com/en/business-idea-planning-business-plan-1240825/

Urasuunnitelman ei tarvitse olla tarkka kuvaus tai taideteos. Se voi yksinkertaisimmillaan olla paperille kirjattu pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa on uran askeleet vuoden tai parin säteellä seuraavaksi 5-10 vuodeksi. Luultavasti, ei ole mahdollista  tietää kaikkia reittejä kohti päämäärää, mutta voi hahmotella mahdollisia reittejä ja tapoja sitä kohti. Tämän jälkeen olisi hyvä pohtia muutama minuutti, että mitä osaamista tämä tulee minulta vaatimaan ja mitä minun tulisi tehdä tämän eteen. Näin jää muistijälki asioista, joissa itseä kannattaa kehittää ja matkan varrella osaa tarttua oikeisiin juttuihin niiden osuessa kohdalle.

Suunnitelmaa tehdessä saattaa käydä mielessä, että “olisipa hienoa, mutta ei minusta ole siihen”. Tällaiset ajatukset ovat ehdottoman kiellettyjä. En lähde perustelemaan tätä tarkemmin kuin toteamalla, että on vain ehdottoman typerää ajatella niin. Tätä tukemaan voit katsoa motivoivan videon “Arnold Schwarzenegger Motivation – 6 rules of success speech”: https://www.youtube.com/watch?v=EyhOmBPtGNM

On hyvä muistaa, että urasuunnitelman ei tulisi olla kiveen hakattu juttu tai jotain, jota pakonomaisesti tavoitellaan. Kesken matkan voi tulla muutoksia; ympäristö muuttuu koko ajan, elämäntilanne voi muuttua ja unelmat saattavat muuttua varttuneen kokemuksen myötä. On tärkeää hyväksyä muutokset ja päivittää urasuunnitelmaa. Vähintäänkin vuosittain tulisi katsoa suunnitelmaa ja verrata sitä sen hetkiseen tilanteeseen. Onko tämä vielä sitä mitä haluan ja olenko menossa sitä kohti?

Tässä vielä viimeinen lisäkoukku urasuunnitelman tekemiseen paperille. Mieti tilannetta, että vuosia kuluu ja viimeinkin saavutat päämääräsi. Kuinka hyvältä silloin tuntuukan huomata, että on saavuttanut unelman, joka on paperille kirjoitettu, sitä on vuosien ajan tavoiteltu ja sen eteen on tehnyt töitä? Uskon, että kirjatun tavoitteen saavuttaminen palkitsee vielä enemmän.

Ehkä tästä inspiroituneena, sunnuntaina työmatkalle lähtiessäni käytän lentoajat hyödykseni ja kirjaan ylös omat tavoitteeni? Kyllä, näin aion tehdä.

Vaikka urasuunnitelman tekeminen ei nyt houkuttaisikaan, niin toivottavasti muistat tämän tekstin vaikka ensi syksynä ja inspiroidut tästä.

Jos ei muuta, niin hyvää juhannusta koko X Headsin puolesta!

– Reeta