Pölli tästä itsellesi uudet unelmat

Unelmia kannattaa jahdata. Elämään löytyy merkitys, eikä arki enää maistu puulta.

Paljon kuulee puhuttavan kaduilla ja toreilla, että pitäisi tehdä jotain. Tuoreen kyselyn mukaan varsinkin nuoret haluavat työltään merkitystä. Pääset valmistumisen jälkeen tekemään just sitä koulutustasi vastaavaa hommaa, mutta pian huomaat päivien vierivän ilman mitään suuntaa tai merkitystä. Elämältä puuttuvat suuntaviivat, tavoitteet, unelmat.

Mistä siis voin löytää aiheen, jonka parissa haluan työskennellä? Mitä minä oikeasti haluan tehdä? Mikä minua liikuttaa? Mistä unelmoin?

Elämme Internetin kulta-aikaa, joten sieltähän se tieto löytyy.

Unelma (eng. dream) tarkoittaa haluttavaa visiota eli tavoitetta. Se voi olla pieni tai suuri, jopa valtava ja osittain tavoittamattomissa.

Pohjatyö pitää tehdä

Ennen unelmien valintaa on hyvä selvittää itselle, haluatko tavoitella omia vai toisten unelmia. Toisten unelmat voi myös muotoilla omiksi unelmiksi. Siihen erittäin sopivat kirjoitukset löytää Wait But Whyn blogista. Toisessa pohditaan omaperäisen tekemisen reseptiä ja toisessa urapolun muodostamista. Anna näille ajatuksille aikaa, mutta tärkeintä on tehdä kuvailtu ajatustyö ja mutustella sen tuloksia.

Muiden valmiiksi muotoilemat unelmat

Ei valmiiden unelmien hyödyntäminen ole mitenkään väärin, vaikka tämän kirjoituksen ajatuksena on löytää itselle omat unelma. Muiden tunnistamista ja muotoilemista unelmista voi ottaa parhaat päältä ja tehdä niistä oman elämän unelmia. Voit myös keksiä itse unelmia.

Monesti on hyvä aloittaa isosti. YK:n jäsenmaat ovat pari vuotta sitten sopineet 17 kestävän kehityksen tavoitetta. Niistä löytyy aiheita nälänhädän poistamisesta puhtaaseen energiaan ja ilmastonmuutokseen. Jokaiseen tavoitteeseen liittyy alakohtia, jotka tarjoavat tarkempia ja helpommin lähestyttäviä kuvauksia.

Global opportunity network on näiden 17 tavoitteen pohjalta muodostanut myös 15 maailmaa uhkaavaa riskiä ja kuhunkin liittyvät kolme liiketoimintamahdollisuutta. Liikuttaako ruokakriisi? Tee jotain ruoan hävikin pienentämiseksi tai uudista ruoantuotantoa.

Megatrendit

Kotimainen toimija Sitra on koonnut maailman megatrendit yhteen paikkaan ja lopulta yhteen korttipakkaan. Megatrendejä on tunnistettu yhteensä noin 50 kappaletta, joten voisi olettaa jokaiselle löytyvän jotain.

Mekin tilattiin sellainen korttipakka, ja koettiin se hyväksi keinoksi herättää keskustelua niin kahvitauolla, ajatuspajoissa kuin vaikka puolison kanssa aamiaispöydässä.
Unelmat: Tesla Model 3 ja mitä muuta?

Tuumasta toimeen

Näillä eväillä pitäisi löytyä tarpeeksi isoja ja merkityksellisiä unelmia, joiden eteen haluaa tehdä töitä. Olivatpa unelmasi omia tai yhteisiä, niitä kannattaa tavoitella yhdessä muiden kanssa. Yritystoiminta on yksi keino yhdessä tekemiselle. Me on autettu jo monia tavoittelemaan unelmia sen avulla. Toinen keino unelmien tavoittelulle yhdessä on oma aktiivisuus järjestöissä ja kolmas vaikka politiikka. Unelmien tavoittelu ei tule olemaan helppoa, mutta ei elämä olekaan aina helppoa.

Onneksi Reeta on kirjoittanut jo aiemmin urasuunnitelmista ja niiden toteuttamisesta. Samoja ajatuksia voi soveltaa myös näihin unelmiin.