Oura-sormus on oululaislähtöinen hyvinvointisormus, joka mittaa erityisesti unen vaiheita ja palautumista. Sormuksen käyttäjiä on ympäri maailman, ja muun muassa prinssi Harryn on nähty kantavan sormusta sormessaan. Oura on jo kerännyt suomalaisittain merkittävän rahoituksen.
Toimitusvaikeuksien jälkeen sain sormukseni elokuussa. Olen sen jälkeen käyttänyt sitä päivittäin. Moni ystävä on myös alkanut käyttää tai vasta tilannut sormuksen. Tapahtumissa porukka tulee kysymään, että onko tuo se sormus ja onko se hyvä. Kyllä, se on se sormus. Olen tähän koonnut hieman kokemuksiani ja arvioin tarkemmin, onko Oura-sormus sitten hyvä vai ei.
Kokemukset
Suhteeni ja kokemukseni sormukseen liittyen ovat vaihtelevat. Jotkin asiat ovat todella hyviä, kun taas jotkin asiat vievät kokemusta kohti syvimpiä syövereitä.
Synkronointi
Aloitetaan siitä, mikä on lähes joka päivä pielessä ja sitä kautta mielessä. Se ei liity minuun, uneeni tai edes pahasti viivästyneeseen toimitukseen. Ouran synkronointi puhelimen kanssa on todella epäluotettava. Tilanne oli loppukesästä todella huono, mutta päivitysten ansiosta tilanne on pitkän aikaa ollut enää huono. Yhdistäminen onnistuu noin joka toisella kertaa ensimmäisellä yrityksellä. Jos ei onnistu, ainut keino saada yhdistäminen toimimaan on sulkea sovellus ja käynnistää se uudestaan. Tämän kanssa olen oppinut elämään. Viimeisimpien päivitysten ansiosta homma onnistuu jo melkein joka kerta.
Unen vaiheet
Ourassa on paljon hyvääkin. Ouran tallentamat unen vaiheet selkeyttävät elämää. Syvän unen suhde jaksamiseen ja energisyyteen on merkittävimpiä havaintojani. Jos en aamulla pääse sängystä ylös parin torkun aikana, voin olla lähes varma, että syvän unen määrä on jäänyt alhaiseksi. 1,5-2 tuntia syvää unta ja tuntuu siltä kuin olisin yhtä koko maailmankaikkeuden kanssa. Varmaa on kuitenkin se, ettei tämän asian tietämiseen ja ymmärtämiseen tarvitse ostaa mitään sormusta vaan tarvitsisi vain tutustua kirjallisuuteen ja tutkimuksiin. Tieto ei vie parempiin tapoihin itsestään, vaan muutos vaatii tukea. Tämä tuki muutosprosessissa on selkeästi yksi Ouran vahvuuksista.
Palautuminen
Toinen merkittävä vahvuus on sykevälivaihtelun mittaaminen. Sykevälivaihtelun mittaamisesta ja tulkinnasta voi lukea tarkemmin vaikka Haatajan tai Ouran sanoin. Unen vaiheiden lisäksi sykevälivaihtelu antaa tukea omille kokemuksille vireystilasta ja jaksamisesta. Ourassa sykevälivaihtelu on sopivasti piilotettu Readiness-pisteiden taakse, ja vaihtelua ilmeisesti hyödynnetään näiden pisteiden määrittämisessä. Asiasta kiinnostuneet pääsevät kuitenkin paneutumaan suoraan sykevälivaihtelun tietoihin. Käytän sykevälivaihtelua treenien ja palautumisen suunnittelussa. Sen turvin huomaa selkeän eron treeneistä palautumisessa, jos on yöunet jääneet vajaiksi tai jos on päässyt salille vasta iltakahdeksan jälkeen.
Aktiivisuudella hyvinvointia
Päivän aktiivisuustavoitteet ovat välillä suoraan sanottuna masentavia. Niiden saavuttaminen on kohtalaisen helppoa ja hauskaa, mutta illalla niiden todellinen luonne paljastuu. Olet juuri menossa nukkumaan ja tarkistat, että tuliko sitä liikuttua sormuksen mielestä tarpeeksi. Yleensä on tullut liikuttua tarpeeksi, mutta välillä tavoitteesta puuttuu masentavan pieni siivu. Oura on armoton, eikä oikeastaan millään tavalla huomioi suoritusta 548/550. Menet nukkumaan vaipuen samalla uneen ja epätoivoon, kun olet epäonnistunut ihmisenä. Onneksi tavoite on melkein saavutettu.
Päivittäinen sananparsi
Oura antaa päivittäin sanallisen analyysin voinnista edellisen päivän aktiivisuuden ja unen perusteella. Ouran sanalliset analyysit ja kehotukset ovat hyviä, vaikka käytön tässä vaiheessa ne alkavat olla jo itseään toistavia eivätkä tarjoa juurikaan uutta. Ne kertovat kuitenkin heti aamulla hieman lukuja syvällisemmin, miten yö on mennyt ja mikä tänään saattaa olla meininki. Huonon yön jälkeen Oura kertoo, ettei tänään ehkä kannattaisi kokeilla maksimeja salilla. Sen kyllä tosin tuntee jokainen aamulla muutenkin. Pääsääntöisesti sanalliset analyysit tuovat lisäarvoa pelkille numeroille.
Yhteenveto
Ouran hyvinvointisormus on sopiva apuväline ohjaamaan elämäntapamuutoksia. Se kertoo armottomalla tarkkuudella elintapojen vaikutukset unen ja palautumisen laatuun. Oura kannustaa parantamaan tapoja ja vie askeleen lähemmäksi oman itsensä löytämistä.
Ostaisinko sormuksen uudestaan? Voisinpa vaikka ostaakin, mutta miettisin pitkään. Oura on tuonut elämääni hyvinvointimittareita, joita minulla ei ole ennen ollut. Voin seurata tarpeeksi luotettavasti unen laatua, aktiivisuutta ja palautumista. En ole vielä ottanut sormuksen tarjoamaa dataa täysin hyötykäyttöön, joten minulla on vielä tehtävää sen suhteen. On myös huomioitava, että sormus itsessään on turhake ja elämä rullaa hyvin ilman sitäkin.
On syytä muistaa, että Ouran taustalla on ihmisten kehittämiä algoritmeja, jotka eivät kerro sinulle kaikkea. Algoritmit eikä sormus itsessään tee sinusta millään tavalla parempaa ihmistä. On täysin oma asiasi, tyydytkö tarkkailemaan tuloksia vai teetkö jotain elämällesi, jotta pärjäät paremmin Ouran pistetaulukossa. Samalla saatat huomata, että olet elänyt kaikki nämä vuodet sumussa ja ajanut aina kaasu pohjassa.
Tuottavuus- ja kilpailukykyloikkaa ei saavuteta tekemällä enemmän töitä vaan lepäämällä silloin kun pitää. Maailma on väärinpäin ja Oura helpottaa sen kääntämistä oikeinpäin.