Kohti toimivaa vaatekaappia portfolionhallinnalla

Oletko huomannut, että joidenkin yritysten tuotetarjonta vain kasvaa koko ajan ja voi olla vaikea hahmottaa tuotetarjontaa kokonaisuudessaan? Tai tuntuuko siltä, että omasi tai vaimosi vaatekaappi pursuaa pahemmin vuosi vuodelta? Veikkaan, että vastauksesi ainakin jompaan kumpaan on kyllä. Samantyylisiä haasteita on havaittavissa sekä työelämässä että arjessa. Viime aikoina yritykset ovat huomanneet liian laajan tuotetarjonnan aiheuttamat haasteet kuten kannibalisaation, matalavolyymiset sekä kannattamattomat tuotteet ja monimutkaisuuden. Myös kuluttajat ovat heränneet esimerkiksi liiallisen vaatemäärän aiheuttamiin hankaluuksiin. Nämä aiheet ovat olleet pinnalla viime aikoina ja niihin on alettu panostaa. Väitän kuitenkin, että lisää panostusta tarvittaisiin edelleen ja esittelenkin muutamia keinoja, joilla hallitsematon laajeneminen saadaan kuriin – olipa kyse sitten vaatekaapista tai yrityksen tuoteportfoliosta.

Vaatekaapin pursuaminen ja sen seuraukset ovat analogisia yrityksen tuotetarjonnan laajenemisen kanssa. Vaatekaapin sisältö lähenee räjähtämistä, eivätkä vaatteet mahdu mihinkään. Monimutkaisuus lisääntyy, jolloin hallittavuus huononee – ei muisteta enää hyviä asukokonaisuuksia tai vaatekaapin sisältöä. Vaatteiden käyttöaste pienenee vaihtoehtojen myötä. Mistään ei raaskisi kuitenkaan luopua, kun saattaahan sille vielä joskus olla tarvetta. Vanhat vaatteet ovat huoltamatta, kenkiä ei ole lankattu eikä villatakkeja käsitelty nukkaharjalla. Jälleen ostoksilla innostutaan ostamaan uudet kengät, jotka ovat siistit ja hiukan erilaiset verrattuna nykyisiin.

Edellinen esimerkki havainnollisti tuoteportfolion ja vaatekaapin laajenemisen aiheuttamat samanlaiset seuraukset. Esittelen muutaman käyttökelpoisen vinkin, joita päättäjien kannattaisi hyödyntää tuoteportfolion ja naisten vaatekaapin hallintaan. Aina kun hankit uutta, poista saman verran vanhaa.

  • Aina kun hankit uutta, poista saman verran vanhaa.
    • Lopeta tuote tai vie vaate kirpputorille.
  • Huolehdi olemassaolevasta.
    • Onko tuote tai vaate jo vanhentunut tai se ei ole enää trendikäs? Jos näin on, niin poista tuote valikoimasta. Lopeta tuote tai anna vaate kaverille, joka ei välitä trendeistä.
    • Tulisiko tehdä uusi versio tai huoltaa entistä paremmaksi? Toteuta laatuparannus tuotteeseen tai ompele takkiin uusi nappi, jolloin elinkaari pitenee.
  • Jos volyymi tai käyttöaste on liian huono, hankkiudu tuotteesta eroon.
  • Tee strategisesti järkeviä päätöksiä resursseja ja rahaa säästäen.
    • Varmista, että kalliit henkilöresurssit suunnittelevat vain uusia strategisesti sopivia tuotteita tai osta fiksusti ja vain laadukkaita vaatteita, sillä budjetti ja vaatekaapin koko ovat rajalliset.
  • Luo strategia portfolion hallintaan.
    • Päätä milloin ja miten hankitaan uutta, tarkastellaan portfolion tilaa sekä milloin ja miten poistetaan.
  • Tasapainota portfolio ja tee siitä monipuolinen – kalliita ja halpoja, isolla ja pienellä riskillä, eri asiakassegmentteihin ja tilanteisiin.
    • Tarkista, että portfolio sisältää perustuotteita, jotka takaavat vakaan ja maltillisen tuoton, joilla on suuret ja yllättävät kasvuodotukset sekä jotka ovat eri riskitasoilla.
    • Tarkista, että vaatekaappisi sisältää erityylisiä ja tilanteisiin sopivia vaatteita kuten juhla- ja perusvaatteita sekä osta sopivassa suhteessa tavallisia farkkuja sekä trendikkäitä vaatekappaleita.
  • Minimoi kannibalismi.
    • Älä kehitä yhteen asiakassegmenttiin tai tuoteryhmään samantyylisiä tuotteita, jotka syövät olemassa olevien tuotteiden markkinaosuutta.
    • Älä osta liian samanlaisia vaatteita, jotka syövät vastaavien omistamiesi vaatteiden käyttöastetta.

Näillä ohjeilla pääset ainakin hyvään alkuun – niin tuotetarjonnan karsimisessa ja strategisessa hallinnassa kuin järkevässä ja toimivassa vaatekaapin hallinnassa. On tärkeää käydä alkuun läpi koko tuoteportfolio tai vaatekaappi ohjeiden mukaan. Tämän jälkeen tarkastus tulisi tehdä säännöllisin väliajoin sekä soveltaa ohjeita jokapäiväisessä päätöksenteossa. Näiden ohjeiden tuominen osaksi jokapäiväistä toimintaa poistaa harhalyönnit, vahvistaa prosessia ja takaa parhaat tulokset.

Siispä, kohti kannattavaa tuoteportfoliota ja toimivaa vaatekaappia!

Reeta