Ainut varma asia on muutos

Ainut varma asia tulevaisuudesta on muutos. Muutos jatkuu ja se kiihtyy. Työtehtäväsi korvaa robotti tai tekoäly. Tärkeäksi taidoksi muodostuu muutoksen omaksuminen ja sen hyödyntäminen. Muutos tarjoaa paljon mahdollisuuksia tehdä omasta työstä turhan sijaan entistä vaikuttavampaa.

Nordic Business Forumissa – eli vanhusten SLUSH:ssa – nähtiin ja kuultiin monenlaisia puheita. Aiheet vaihtelivat bisneksen tekemisestä markkinoinnin kuolemaan ja ties mihin. Minulle jäi kuitenkin ehdottomasti parhaiten mieleen torstaina kuultu puheenvuoro Peter Diamandis’lta.

Singularity Universityn perustaja puhui huimasta tahdista, jolla teknologia kehittyy ja sitä mukaa maailma muuttuu. Hänen puheessaan toistuivat eksponentiaalinen kasvu, tekoäly ja monet uudet teknologiset läpimurrot. Eksponentiaalinen kasvu on niin huikeaa, että on lähes mahdotonta ennustaa tulevaisuutta.

Tuhat vuotta sitten esi-isiemme herätessä maailma oli käytännössä sama kuin se oli heidän mennessä nukkumaan. Hyvin nukutun yön jälkeen heräät tällä hetkellä jonkin verran erilaiseen maailmaan kuin nukkumaan mennessäsi, mutta et kuitenkaan huomaa eroa. Eksponentiaalisen kasvun ansiosta/takia/johdosta tulet heräämään jatkossa jatkuvasti erilaisempaan maailmaan. Yhden yön aikana maailma on voinut muuttua enemmän kuin aiemmin viikon tai kuukauden aikana. Et vieläkään huomaa lapsesi kasvamista, mutta huomaat monen muun asian muuttuneen. Käyttämäsi kuljetuspalvelu on laadukkaampi, tekoälyyn perustuva henkilökohtainen avustajasi osaa ennustaa ja ymmärtää huonot vitsisi entistä paremmin, ja aamupalapöydässä sinulla on edellisen illan juhlista johtuvan krapulan helpottamiseksi juuri oikeat ravintoaineet ja nesteet. On haastavaa edes miettiä mahdollisia muutoksia.

Pystyn kuitenkin sen verran kuvittelemaan, että ainut varma asia tulevaisuudesta on muutos. Muutos jatkuu ja se kiihtyy. Työtehtäväsi korvaa robotti tai tekoäly. Tärkeäksi taidoksi muodostuu muutoksen omaksuminen ja sen hyödyntäminen. Muutos tarjoaa paljon mahdollisuuksia tehdä omasta työstä turhan sijaan entistä vaikuttavampaa.

Muutos herättää monia kysymyksiä. Mitä sinä aiot tehdä, kun sinua ei enää tarvita maailman pyörittämiseen? Kauanko syrjäyttämisessäsi menee?

Omaan elämääni kuuluu jo nyt jatkuva muutos. Reilu vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan olevani nykytilanteessani. Kohta valmiina diplomi-insinöörinä saan työskennellä uskomattoman hienojen tyyppien kanssa monessa eri firmassa ja projektissa. Opin joka päivä uusia asioita. Silti kaiken keskellä on muutos. Ennustaminen vuoden päähän on menneisyyden ajattelua, eikä välttämättä villeinkään ennustus yllä sille tasolle, jolle vuodessa päätyy.

Ehkä tulevaisuus tarjoaa meille aidon mahdollisuuden keskittyä perusasioihin kuten rakkauteen, itseilmaisuun ja hedonismiin.